esmaspäev, juuli 20

Harkust leidsin vaatamisväärsuse ehk...

... siis leidsin Harkust leida olevate vaatamisväärsustega seoses ühe ilusa ja täiesti usutavalt ning kenasti kõlava loo.

"Eksperimentaalbioloogia Instituudist 400 m läände, sovhoosi töökoja lähedale, jääb Jevgeni Nikonovi hukkamispaik (Aj.), mis on tähistatud mälestusmärgiga. Tallinna kaitsel kirjutas oma nime surematute kangelaste nimistusse Punalipulise Balti Laevastiku madrus, kommunistlik noor Jevgeni Nikonov (sünd. 18. detsembril 1920). Meremeeste salk, kuhu kuulus ka Nikonov, oli läbinud Keila, pidanud lahingu hitlerlaste mootorratturitega ja oli nüüd kaitsel Harku mõisa joonel. Öösel saadeti välja luurekolmik sidet looma Tallinna töölispolguga, salka kuulus ka J. Nikonov. Sakslased avastasid luurajad, neist kaks said tulevahetusel surma. Nikonov aga veeti haavatuna fašistide laagrisse, kus teda metsikult piinati ja lõpuks puu külge seotuna elusalt põletati. See toimus 19. augustil 1941. Postuumselt anti Jevgeni Nikonovile Nõukogude Liidu kangelase aunimetus. J. Nikonov on maetud Maarjamäele, tema monument on Kadriorus."

Siin ja sealpool maanteed : Harju rajoon.
Helgi Kukk, Voldemar Kukk
Tallinn : Eesti Raamat, 1978
Lk. 37

Tea, kas asjad ka tegelikult nii juhtusid, või on selle looga sama kui nii mõnegi teisega, kus postuumselt N. Liidu kangelaseks kuulutatu tegelikult veel mitukümmend aastat hiljem teiste meestega külapoe taga suure tamme all "žigulid" larpis ja muljeid rääkis...

4 kommentaari:

Kalmsten ütles ...

Sakslased avastasid luurajad, neist kaks said tulevahetusel surma. Nikonov aga veeti haavatuna fašistide laagrisse, kus teda metsikult piinati ja lõpuks puu külge seotuna elusalt põletati.

Ah, et nii lihtsalt see aunimetuse saamine käiski ve?...peaks ka proovima...oleks mida CV-sse, trussaritele ja visiitkaardile kirjutada...

Anonüümne ütles ...

Nikonov olla 60ndatel oma ausammast vaatamas käinud ja tähendanud, et päris kobe tükk, üsna sarnane. Väidetavalt tõestisündinud lugu.

L.

Ulmeguru ütles ...

Selle kohta väideti, et tegelt olid fritsud seal siga küpsetanud.

Nikonov oli veel 80ndail kaluriks Kaug-Idas ja oli üsna pahane, sest see kangelase staatus talle midagi sisse ei toonud.

Kipub vist jah sinna nõuka müüdiloome kanti...

Anonüümne ütles ...

Taname huvitavat teavet