kolmapäev, juuli 15

Riiki tappev kuumalaine


Loen üht sellist toredat raamatut
Tiit Madisson
Matrix 2009

Täitsa tore raamat.
Ei hakka määgima sellest, kui kõrgel kirjanduslikul tasemel see on. Esimene ilukirjanduslik üllitis autorilt ju.
Ei ole suuremat sorti sõnamulinat, tammsaarelikult pikki lauseid, ilutsemist ja metafooridest kubisevat deliiriumihägust ning elitaarset soigumist, millest autor isegi aru ei saa, lugejast rääkimata. Kõik on otse ja maamehelikult välja öeldud. Keerutamata. Ilustamata.
Nn ohuromaan meie lähitulevikust, võimalikust stsenaariumist, kus välja kuulutatakse Narva-Äärne Vabariik ning võimul olijad selle heaks kiidavad.
Raamatus on palju just sellist teemaarendust, mida miskipärast meinstriim meedias ei avaldata. Mõtlemapanevaid arutelusid eestlaseks olemise kohta, selle kohta, kas ja kui palju on meil oma rahvusriiki vaja, kui me ise oleme nii krdi lorud ja apsakuradimaluutselt ei huvitu sellest, mis tegelikult toimub (kõik need inimesed, kes silmad suured ja käsi südamel ütlevad, et võeh, poliitika, see on nii räpane ja keeruline ja mind see üldse ei puuduta). See jutt, mida Robert Kivistik ja Artur Tamm saunatades räägivad, see on seesama, mida arutavad minu tutvusringkonnas päris mitmed.

Ainus, mis mind häiris, olid need suht oskamatult ja labaselt kirja pandud seksistseenid (ühe sellisega raamat ka algab). Autori põhjendus, et nii ehk loeb raamatut ka mõni Kroonika ja muu sarnase ülistaja... Hmm. No ei kõla minu jaoks veenvalt. A krt seda teab. Mu meelest läks Tiit selle lähenemisega küll libedale ja kukkus korraks ka kummuli. A kõik see ülejäänu on täitsa tore.

Ma ei ole veel lõpuni lugenud, eks õdakul kodus jõuan.
Samas - soovitan. Ka neile, kellel herr Madisooni nime mainimine toob silme ette paremäärmuslikud fanaatikud või muud sarnast.

Mulle on alternatiivajalugu alati meeldinud. Loodan, et see raamat ka antud teema alla kvalifitseerub, mitte lähiajal tõelisuseks ei saa.

Imestama paneb see, et antud teosest meedias nii vähe juttu on.
Allpool see vähene, mis leidsin.


Kalev Vilgats on Pärnu Postimehes raamatut arvustanud:



Ning Henn Põlluaas kirjutab sellest Terve Mõistuse Sündikaadi lehel:


***

Herr Max Kaur aga käib välja sehukese mõtte:
Pronksöö aastapäeval golfiklubis

Postitas: Max Kaur. Aeg: 27.04.09 19:30. Kommentaare pole.

Just nii nagu tsiviliseeritud lääneriigis kombeks olin nädalavahetuse päikselisel kevadpäeval golfiklubis lööke lihvimas. Majanduskriisi tipphetkel olid kohal ka mitmed Reformierakonna tippärimehed. Miks ka mitte. Äri praegu eriti teha pole, eks tule siis golfilööke harjutada! Puhkehetkel golfiklubi kohvikus sirvisin Tiit Madissoni raamatut ?Riiki tappev kuumalaine? ... Olin minagi suisa riigikogu liikmena mainitud. Kes see küll Madissonile papib selle tuututamise eest? Ega ei varjagi - olin ja olen kriitiline kogu selle pronksjama suhtes. Selle asemel, et teha põhjaliku tööd elanikkonnaga, istuti Tõnismäel pöösas. Ja kuhu jäi rahvusvaheline PR-töö? Ja mis oli siis tulemus? Ütles ju Savisaar, et ??Ansip viis pronkssõduri paar kilomeetrit Tartule lähemale ja oli esimene EV peaminister, kes talle lilli tõi?, seda koos Palo ja Aaviksooga. Isamaaliitlane Aaviksoo nimetas ümbermaetud vene sõdureid otsesõnu kangelasteks. Öise vahtkonna põhieesmärk oli vist täidetud.

http://riigikogu.postimees.ee/online/riigikogu2007/blog.php?ID=118808


Edit:
Ühe unustasin
Holger Kaljulaid oma blogis Isekiri on sellest ka rääkinud

Kommentaare ei ole: